Kargem Perakende, Mağazacılık Eğitim Danışmanlık

Perakende Satışta Kurallar Baştan Aşağı Değişiyor


Perakende Satışta Kurallar Baştan Aşağı Değişiyor

Yıl boyu indirimli satışın sonu geliyor. Yeni yönetmelik indirimli satış kampanyalarının 3 ayı, tasfiye durumlarındaki indirimli satışların ise 6 ayı geçmemesi şartı getiriyor. Tüm kampanyalar da ticaret il müdürlüklerine bildirilecek.
İndirimli ve promosyonlu satış yapmak isteyen firmalara süre ayarı geliyor.

Bundan böyle, satış kampanyalarının süresi; iş yerinin açılışı, devri, kapanışı gibi konularda 3 ayı, tasfiye durumunda ise 6 ayı geçemeyecek. İş yerinin devri ve kapanışı gibi durumlarda kampanyanın başlangıç ve bitiş tarihi ticaret il müdürlüğüne bildirilecek. Perakende Ticarette Uygulanacak Kurallar Yönetmelik Taslağı’na göre büyük ve zincir mağazalarla bayiler, üretici ve tedarikçiden aktivite primiyle reklam, dergi, anons, raf tahsisi, gondol ve kasa önü bedeli gibi prim ve bedel talep edebilecek. Büyük mağaza veya zincir mağazaların başkalarına ürettirerek işletmesinin adıyla veya markasıyla iş yerinde satışa sunduğu ve fiyat, ambalaj veya tanıtımı üzerinde kontrole sahip olduğu ürünler, mağaza markalı ürün olarak kabul edilecek. Yurt içinde üretilen ve hızlı tüketim malı niteliği taşıyan mağaza markalı ürünlerin üzerinde veya ambalajlarında, perakende işletmenin adı, unvanı veya markasının yanı sıra üreticinin adı, unvanı ya da markasına da yer verilecek. Üreticinin markasının bulunması halinde bu markaya öncelik verilecek.

 

DEFOLU MAL ŞARTI

İndirimli ve promosyonlu satış kampanyasının afiş, pankart ve benzeri araçlarla ilan edilmesi halinde bu araçlarda, kampanyanın başlangıç ve bitiş tarihine kolaylıkla okunabilir şekilde yer verilecek. İnternet sitesinde yapılan ilanlarda da kampanyanın başlangıç ve bitiş tarihi belirtilecek. Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının festivaller için ayıracakları ödenek miktarı bütçelerinin yüzde 5’ini geçemeyecek. Alışveriş festivalinin başlangıç ve bitiş tarihleriyle festival programı en az bir ay önceden yazılı olarak bakanlığa bildirilecek. Bir malın sürekli indirimli satışa konu olabilmesi için üretiminin sonlanması ve sınırlı sayıda üretim gibi nedenlerle serideki stok adedinin az olması, mevsim bitiminden sonra satışa konu olması, ihraç edilememiş olması, biçim, renk, büyüklük bakımından eksiklikler içermesi, teşhirde kullanılmış olması, iade edilmiş olması gibi nitelikleri taşıması gerekecek.

http://www.hurriyet.com.tr/perakende-satista-kurallar-bastan-asagi-degisiyor-40050678




Referanslarımızdan Bazıları

filiz
ofcay
oruc-market
grup-hatikoglu
oncu
adilisik