Kargem Perakende, Mağazacılık Eğitim Danışmanlık

Ürünleriniz Sizin İçin Çalışsın


Ürünleriniz Sizin İçin Çalışsın HALE HAZNEDAR .....

Mağazacılığın kemik taşlarından birisi de stok yönetimidir. İster küçük isterse büyük ölçekli olsun perakende mağazasında stok kontrolü esas kriterdir.

Gerek mağazaya giriş esnasında gerekse kasadan çıkış sürecinde, her ürünün performansının ayrı ayrı ölçülmesi gerekir. İşletmeye olan stok yüküne paralel olarak maliyeti, ürünün devam mı yoksa delist edilmesi mi gerektiğine yön verecektir.

Stok kontrolü tamamen ekip çalışmasına dayalı, sipariş ve satış dengesini sağlayarak ürüne konsantre olunmasını gerektiren zorunlu bir sistemdir. Mağazalardaki stok genellikle satılabilir düşüncesiyle verilmiş siparişlerden oluşur. Merkezi dağılımlar, sezonluk ve bayramlık ürünler ve en önemlisi kampanyalar. İthal grubu ürünlerin iadesinin olmaması da ekstra yük getirir. Bir başka etken ise koli içi miktarlarının fazla olmasından kaynaklıdır.

Mağazalarda ki taze gıda ürün stokları, yüklü miktarlarda özellikle sistem üzerinde bulunur. Kaydi olarak görünür ancak fiili olarak mevcut değildir. Genellikle imha olarak ayrılan bu ürünler için, sistem üzerinden herhangi bir çıkış yapılmaz. Satış özelliğini de kaybettiğinden bu ürünler atılır. Sadece stok kartlarında görünür.  Ürünlerin fire, iade ve imhaları sürekli ölçülüp gerekli kod ile çıkışı yapılmalıdır. Böylece gerçek stok değerlerine ulaşılır. Gerek sipariş verirken gerekse envanter oranlarının doğru hesaplanmasında son derece önemlidir. Fire, iade ve imhalar sadece stokları doğru yönetip doğru sipariş verebilmek için değil, şirketin operasyonel karlılığına direk etki ettiğinden kontrol altında tutulması son derece önemlidir. Bu grupların stokları belirli periyodlarda kontrol edilmelidir.

Ürünleriniz Sizin İçin Çalışsın

Mağazalarda tabiî ki emniyet stoğu da bulunması gerekir. Beklenmedik durumlarda öngörülemeyen satışlar gerçekleşebilir. Sipariş edilen ürünün firma ya da sevkiyat kaynaklı sebep ile geç gelebilme olasılığına karşılık tedbir alınmalıdır. Bu nokta dikkat edilmesi gereken bu sürenin, her işletmenin satış ve stok değerlerine göre ayrı ayrı değerlendirilmesidir. Dolayısıyla emniyet stoğu, satışın aksamadan sürdürülebilmesi için, siparişin karşılanma süresi dikkate alınarak bulundurulan stoktur.

İşletmelerin üzerindeki stok yükünü azaltmada en önemli faktör personeldir. Yoğun olarak siparişlerin personel tarafından verildiği dikkate alınacak olursa, stoklu çalışmanın getirdiği maliyetin yükü anlatılmalıdır. Bununla beraber siparişlerde nihai kararın personelin inisiyatifinde olmaması gerekir. En önemlisi ise performans hedef kriterleri arasında yer almalıdır. Hedefe ve sürece dâhil edilmeyen personelden verim alınamaz.

Hale HAZNEDAR

Yayınlanma Tarihi: 05 Ekim 2016




Referanslarımızdan Bazıları

ekoroma-market
1e1
denmar
gokkusagi-hiper-marketleri
medikim
bp